Nagyon szép kacsamellet és kacsacombot sikerült beszereznem, nem fagyasztottam le, hanem felhasználtam a vasárnapi ebédhez mert régen ettünk már kacsát. Semmi különleges fűszerezés, csak só és majoranna, most a sütésnél volt egy kis csavar, mert bő sörös lében sültek olyan omlósra, hogy szinte szétolvadt a szánkban 🙂 A köret közkívánatra édesburgonyás püré és lila párolt káposzta lett.
Hozzávalók : 4 darab kacsacomb, 4 darab kacsamell, himalája só, majoranna, kacsazsír, 1-2 dl sör, a körethez 6-7 nagyobb burgonya, egy nagyobb édesburgonya, teavaj, tej, a lila káposztához: egy kisebb fej lila káposzta, cukor, ecet, őrölt kömény, egy kisebb fej vöröshagyma, barna cukor.
A kacsamelleket és a kacsacombokat alaposan átmossuk , az előforduló tollmaradványoktól megszabadítjuk , kissé bevagdossuk a bőrt ,besózzuk, majorannával átszórjuk. Egy kacsazsírral vékonyan átkent tepsibe helyezzük a húsokat egymás mellé, majd a sört aláöntjük, alufóliával befedjük és előmelegített sütőben 160 fokon puhára sütjük. Mikor a hús megpuhult az alufóliát levesszük és kissé rápirítunk a hús bőrös felületére. A maradék sörrel locsoljuk meg a kacsákat, szép piros, ropogós lesz tőle a kacsa bőre.
A lila káposztát csíkokra vágjuk. A vöröshagymát megpucoljuk, kettévágjuk és felszeleteljük. Kevés zsiradékon puhára fonnyasztjuk, hozzáadunk két evőkanálnyi barna cukrot, egy kicsit átkaramellizáljuk, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott káposztát, sózzuk, cukrozzuk, köménymaggal hintjük és felöntjük vízzel. Két evőkanálnyi ecetet adunk hozzá, és puhára főzzük. Kóstolás után még utánaízesíthetjük. (Én kicsit édesebben kedvelem. )
A püréhez: A burgonyákat és az édesburgonyát megpucoljuk, kockázzuk majd sós vízben puhára főzzük. Ezután leszűrjük, hozzáadunk 5-8 deka teavajat, ezt hagyjuk a forró krumplin szétolvadni, majd burgonyatörővel alaposan átnyomkodjuk, és annyi tejjel felöntjük amennyivel egy jó kis krémes állagot nem kapunk. Sózzuk ízlés szerint.