A családban mindhárman szeretjük a túrógombócot ám egyedül én nem bírom megenni a hagyományos tejtermékeket csak a laktózmenteseket. Így a hagyományosak mellett mindenből van otthon laktózmentes is, ezért ma ebből került feldolgozásra egy dobozzal és ha már laktózmentes akkor legyen gluténmentes is 🙂 Jó kis citromos édes tejfölt kevertem hozzá, szerintem isteni lett ! 🙂
Hozzávalók : 25 deka laktózmentes túró, egy egész tojás, egy csipet só, 10-15 deka rizsdara, kettő citrom reszelt héja ( biocitrom ) , laktózmentes tejföl, porcukor , gluténmentes zsemlemorzsa.
A túrót villával áttörtem, hozzáadtam az egész tojást, a csipet sót és a rizsdarát, majd kézzel alaposan átdolgoztam és 15-20 percig állni hagytam. A laktózmentes tejfölt egy tálkában krémesre kevertem, hozzáadtam a reszelt citrom héját , porcukrot majd alaposan átkevertem. A gluténmentes zsemlemorzsát egy lábasban aranyszínűre pirítottam, csak úgy szárazon, semmiféle zsiradékot nem raktam hozzá. A gombócokhoz egy magasabb falú lábasban vizet forraltam, majd kézzel gombócokat formáztam és a forrásba lévő vízbe tettem. Mikor a gombócok feljönnek a víz felszínére, még 1-2 percig főztem, majd szűrővel kiszedtem és az aranyszínűre pirított gluténmentes zsemlemorzsába forgattam. Tálaláskor a gombócok tetejére citromos édes tejfölt kínáltam, én bevallom pluszban még hintettem egy kis porcukrot a saját adagomra 🙂