Van az úgy, hogy az ember lánya pogácsát kíván. Újra. Általában a szombat délutánok alkalmasak erre a tevékenységre, a hét többi napján nincs erre időm -sajnos . Sajtos- napraforgómaggal dúsított pogácsák sültek, gyönyörű levelesre – aranybarnára
Hozzávalók : 50 deka liszt, 3 deka friss élesztő, 3 evőkanál sertészsír, egy evőkanál himalája só, 1 egész tojás, 1 tojás sárgája, egy doboz tejföl- ( 250 grammos ), 20 -25 deka sajt, 1-2 maréknyi napraforgómag . A rácsozás utáni lekenéshez plusz egy egész tojás.
A lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a zsírt, a sót, az egész tojást, az egy tojás sárgáját, a tejfölt és lágy de nem ragacsos tésztát dagasztunk, majd letakarva duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán kisodorjuk, majd megszórjuk a sajt felével, egy maréknyi napraforgómaggal és meghajtogatjuk ( A felső részét a feléig, az alsó részt a feléig majd jobbról- és balról is ráhajtjuk. ) 30 perc pihenés után újra kisodorjuk, megkenjük olvasztott zsírral, szórjuk sajttal és a maradék maggal, majd hajtogatjuk. Újabb 30 perc után ujjnyi vastagra kisodorjuk, a tetejét éles késsel rácsozzuk, lekenjük egy felvert tojással és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Egy csipet sajtot szórtam mindegyik pogácsa tetejére. Szilikonos sütőpapíron 15- 20 percig pihentetjük majd előmelegített sütőben 180 fokon aranyszínűre sütjük.