Diós kuglóf

A dán kuglóf receptjét felhasználva sütöttem meg ezt a nagyon finom kuglófot, apró változtatásokkal . Nagyon egyszerű elkészíteni, jó kis szaftos tésztája van . Egy délutáni kávé mellé telitalálat 🙂

Hozzávalók : 5 egész tojás, 25 deka barna cukor, 1 csomag sütőpor, 25 deka liszt, 1-1,5 dl puha zsír , 1 dl langyos víz, kettő marék darált dió, egy csomag finesse citromhéj, kettő csapott evőkanálnyi holland kakaópor.  Gluténmentes változatnál elég, ha lecseréljük a búzalisztet valamilyen gluténmentes sütikhez való lisztre. 

A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a cukorral, a puha zsírral, a darált dióval  és a vízzel, majd hozzáadagoljuk a sütőporral elkevert lisztet, szép simára kikeverjük. A tojások fehérjéből kemény habot készítünk és a tojássárgás masszához adagoljuk kis adagokban és fakanállal óvatosan beleforgatva a masszába, vigyázzunk, ne törjük össze a habot. Mikor ezzel elkészültünk, az előre kizsírozott és liszttel áthintett kuglófsütő formába öntjük a massza felét .A megmaradt massza másik felébe 2 kanál holland kakaóport keverünk és a sárga réteg  tetejére öntjük. Villával óvatosan 1-2 helyen belekeverünk, így lesz szép márványos. 160 -170 fokon, előmelegített sütőben sütjük, egészen addig míg a tűpróbakor már nem ragad rá a tűre a tészta. Rácson hűtjük, majd porcukorral áthintve tálaljuk.

Címkék: , , , ,
Tovább a blogra »