Ropogós, illatos cipót sütöttem gyorskovásszal, vaslábasban. El sem tudom mondani milyen érzés a saját sütésű kenyeret a kezünkben tartani, megszagolgatni, sőt- még egy kissé szentimentális is leszek de igen, megsimogatni 🙂 Aztán hűlés közben hallgatni az apró ropogásokat, amiktől hajszálvékony repedések keletkeznek a cipócskán majd kivárni, hogy meg lehessen végre vágni, és csak úgy üresen mélyeket szippantva a semmihez nem hasonlítható illatból beleharapni…
Hozzávalók a gyorskovászhoz: 15 deka liszt, 3 deka élesztő, annyi langyos víz amennyivel egy kissé lágyabb tésztát tudunk képezni. A hozzávalókat összevegyítettem, nem dagasztottam csak egyneművé kevertem-dolgoztam, majd letakarva a konyhapulton hagytam 3 órán keresztül érni-túlkelni.
Hozzávalók a cipóhoz: 50 deka BL 80 liszt, az előzőleg elkészített gyorskovász, só, egy evőkanál zsír ( kacsazsír, sertészsír vagy libazsír ) kb 2,8 dl langyos víz.
A hozzávalókból rugalmas, nem ragacsos de nem is kemény tésztát dagasztok. Alaposan kidolgozott, sima felületű tésztát dagasszunk. Kelesztőtálban majdnem a duplájára kelesztettem, ezután lisztezett deszkára borítottam kézzel óvatosan kilapogattam és cipó formájúra alakítottam. Szilikonos sütőpapírra helyeztem, konyharuhával letakartam majd hagytam körülbelül a duplájára kelni. A vaslábast 230 fokon előmelegítettem, majd a cipó tetejét pengével bevágtam és a sütőpapírral együtt a forró vaslábasba helyeztem- kezekre vigyázni ! A vaslábas tetejét visszatettem és a forró sütőtérbe helyeztem. 15 perc elteltével a hőfokot 210 fokra mérsékeltem . A teljes sülési idő körülbelül 45 perc. A kész cipócskát rácson hűtöttem.