Az első amit a kemencében sütöttünk, langalló volt. Persze akkor még nem volt az igazi, de azóta hála Mesteremnek Darányi Gábornak megtanultuk, hogyan is kell bánni a kemencével, a hőfokokkal . Mostanában már – kihasználjuk a maradék hőt – és nagyon finom tésztaféléket sütünk a mobilkemencénkben.
Hozzávalók :
A kelt tésztához :
60 deka kenyérliszt, egy darab nagyobb burgonya, egy csapott evőkanálnyi só, 2 deka friss élesztő, egy evőkanálnyi puha sertészsír .
A lisztet a dagasztóüstbe szitálom, belemorzsolom a friss élesztőt. A burgonyát megpucolom és apróra vágva puhára főzöm. A főzőlevet nem öntöm le róla – ezt fogom majd felhasználni víz helyett a dagasztáskor. A burgonyát apróra töröm, hozzáadom a liszthez. Sózom, majd a főzőléből kb 2 dl hozzáadva szép sima rugalmas tésztát dagasztok. Dagasztás közben adagolom hozzá a puha zsírt. Miután a dagasztással elkészültem, lisztezett kelesztőtálba helyezem a tésztát és duplájára kelesztem.
Feltétek:
(laktózmentes ) tejföl, lilahagyma , vöröshagyma, kis gerezd fokhagyma, angolszalonna, húsos füstölt szalonna .
A megkelt tésztát kettéveszem, ujjnyi vastagra sodrom, vagy a sütőlemezen húzom . A tejfölbe belereszelem a kis gerezd pucolt fokhagymát alaposan elkeverem és a kinyújtott tészták felületét átkenem . A lilahagymát és a vöröshagymát szeletekre vágom, az angolszalonnát és a húsos füstölt szalonnát kockázom és egyenletesen a tejfölös rétegre osztom. A kemence 250-260 fokos mikor a tészta bekerül. Két tepsi egyszerre megy be egymás fölé . 8-10 perc után megfordítjuk és kicseréljük a tepsiket. Az összes sülési idő 15-18 perc . Ekkorra a szalonnák szép pirosra sülnek az alja finoman roppanós , a tészta pedig habkönnyű és puha. Szeretjük 🙂