A menemen autentikus török étel, a lecsó török formája egy mennyeien szaftos tojásos étel amit Törökországban leginkább reggelire fogyasztanak. Sok paradicsompürét vagy friss kockázott paradicsomot használnak fel hozzá, fedő alatt párolódik szinte végig az étel. Idős török nénikétől tanultam meg az elkészítését , nagyban hasonlít a mi verziónkhoz .
Hozzávalók: 2 nagy fej vöröshagyma , egy gerezd fokhagyma, 1,5-2 dl paradicsompüré vagy 4-5 nagyobb méretű húsos paradicsom, fehér húsú, vagy színes kaliforniai paprika , só, egy teáskanál porcukor, őrölt bors,olivaolaj, 4-6 darab tojás
A hagymákat kockázzuk porcukorral meghintjük és olivaolajon megpároljuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét vagy a héjától megszabadított kockázott paradicsomot, a kockázott paprikát (én piros-zöld és sárga kaliforniai paprikából használtam minden darabnak a felét) sózzuk, borssal meghintjük belevágjuk a gerezd pucolt fokhagymát és fedővel lefedve az egészet puhára és szaftosra pároljuk. Ha szükséges kevés vízzel megpótolva főzzük. Mikor az alkotóelemek puhák, a tojásokat felverjük és a szószra öntjük. Kis lángon lefedve sütjük, egyszer kétszer belekeverhetünk. Mikor a tojások szilárdulni kezdenek lezárjuk a lángot és fedő alatt kicsit hagyjuk még tovább szilárdulni. Nagyon jó kis szaftos ételt kapunk, amit egyszerűen a serpenyőből friss kenyérrel kitunkolunk. Szórhatjuk ízlés szerint apróra vágott petrezselyemlevéllel és bazsalikom levéllel is tálaláskor.
Törökországban hegyesvégű zöld színű ám édes ízű paprikát vágnak bele, csumázás nélkül.