Simone gasztroságai

Rácsos linzer

Gyerekkorom kedvenc sütije , az omlós linzertészta bármilyen formában elkészítve. A rácsos linzer egy egyszerű lekvárral felturbózott ám annál finomabb süti, még emlékszem milyen buzgón sodortuk gurigára a rácsoknak valót mikor gyerekek voltunk. Régi recept alapján- amit nagyanyám és anyukám használt- sütöttem meg újra ezt az omlós rácsos linzert.

Hozzávalók :

50 deka liszt, 6 g sütőpor, egy egész tojás a tésztába , 15 deka porcukor, 10 deka darált dió, egy mokkáskanálnyi őrölt fahéj, kettő evőkanál tejföl, 15 deka zsír, 10 deka teavaj , sárgabarack lekvár.

A lekenéshez egy egész tojás.

A lisztbe belekevertem a sütőport, majd hozzáadtam a zsírt és a teavajat, ezeket elmorzsoltam a liszttel. Ezután hozzáadagoltam a porcukrot, a darált diót, a fahéjat  a tejfölt , a tojást és kézzel homogén tésztát gyúrtam. Először úgy tűnhet, hogy sosem fog összeállni de a kezed melegétől szépen összedolgozhatóak lesznek az elemek. Letakarva 20 percre hűtőbe tettem a tésztát.

Enyhén lisztezett deszkára borítottam a tészta 2/3 részét ( a maradékból lesznek a tetejére a rácsok ) , kisodortam majd sütőpapírral bélelt tepsibe ( 23x 34 cm bonyhádi tésztasütő tepsi ) helyeztem a tésztát. A sárgabarack lekvárhoz nem írtam mennyiséget mert nem mindenki szereti ha gazdagon van rajta a lekvár. Miután a kisodort tészta belekerült a tepsibe , megkentem sárgabarack lekvárral – nem látszott ki a tészta a lekvár alól- majd a maradék tésztát kisodortam és derelyevágóval kb ujjnyi vastag csíkokat vágtam és a lekváros rész tetejére rácsos alakzatba felhelyeztem. A rácsokat átkentem a felvert tojással . 180 fokon előmelegített sütőbe ( alsó – felső sütés ) körülbelül 35 -40 percig sütöttem. Amikor szép aranyszínűre sült kivettem, kihűlés után szeleteltem .

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!