Simone gasztroságai

Marengói csirke – 23. blogkóstoló

Első ízben veszek részt a blogkóstolón, amit ebben a fordulóban a szenhidratnelkul.blogspot.hu bloggere szervezett-rendezett. Nagyon örülök, hogy rábukkantam erre a jó kis játékra. A sorsolás úgy hozta, hogy a   Böbe konyhája blogról kell választanom egy ételt amit meg kell főzni az eredeti recept alapján. Nem volt könnyű a választás, mert sok finomság található a blogon, de aztán hosszas kutakodás után megtaláltam az ínyemre valót . Marengói csirkét készítek Böbe receptje alapján, kiadós és igencsak ínyenc finomság 🙂

A recept rövid története: Bonaparte nem állt nagy ínyenc hírében. Katona volt, aki nem a kulináris örömöknek élt. Étkezni is sebtében, gyakran munka közben étkezett, és sokszor csak egyik-másik felszolgált fogásból fogyasztott, a többihez hozzá sem nyúlt. Egyes pletykák szerint a későbbi császár félt a pocakosodástól, vagyis önmegtartóztató volt. Csatái estéjén szívesen fogyasztott egyszerű sült csirkét. A marengói csata éjjelén is egy csirke sütésével foglalatoskodott szakácsa, Dunant. Ám amikor Dunant hírt kapott arról, hogy a francia sereg mily fényes győzelmet aratott, meglepetésében kiejtette kezéből a paradicsomszószt, ami a már elkészült csirkére ömlött. Az elcsigázott hadvezér viszont már a közelben volt, úgyhogy Dunant-nak nem maradt ideje újabb csirkét készíteni. Merész elhatározással a paradicsomos csirkét elkezdte fűszerezni, és mint kiderült, elnyerte gazdája tetszését az új fogással.

Dunant tehát ügyesen kivágta magát a bajból. Olyan új ételt készített, amely az olasz hadszíntérre emlékeztet az olasz konyha egyik fő alapanyagával, a paradicsomszósszal, nevében pedig emléket állít a marengói győzelemnek. 

 

Hozzávalók : Filézett csirkemell, egy nagyobb fej salott hagyma ( ennek hiányában gyöngyhagyma is használható ) , 5-6 darab nagyobb paradicsom, 25 deka szeletelt csiperkegomba, 1-1,5 dl fehérbor, 3 gerezd zúzott fokhagyma, egy nagy csokor friss petrezselyemzöld, só, bors, zsiradék, fekete olivabogyó, garnélarák, tojás.

A csirkemell filét szeletekre vágtam, sóztam, durvára őrölt borssal hintettem  majd zsiradékon  megsütöttem. A kész húsokat egy tálba szedtem. A visszamaradt zsiradékba beletettem a vékonyra felszeletelt hagymát, kissé átpároltam majd felöntöttem a fehérborral. A szeletelt gombát, a kockázott paradicsomokat, a zúzott fokhagymát és a csokor apróra vágott petrezselyemzöldet a hagymára halmoztam, kevés vizet aláöntöttem és lassú tűzön puhára- szaftosra főztem. A végén hozzáadtam a garnélarákokat és a fekete olivabogyót, átforraltam . A csirkemell szeletekre halmoztam a fantasztikus illatú szószból, majd egy tükörtojást is a tetejére ültettem. A körete pirított kenyérszelet lett, de nem is kíván nagyobb horderejű köretet maga mellé, ez így tökéletes és mondhatom mennyei fogás lett !

Köszönöm a receptet Böbének –Böbe konyhája, a játékban való részvételi lehetőséget pedig a szénhidrátnélkül.blogspot.hu oldal szerkesztőjének .

 

P1130972

P1130973

P1130974

P1130976

P1130978

P1130980

P1130981

P1130983

P1130984

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!